wtorek, 17 maja 2016

Gotuj po domowemu- majowo szparagowo i truskawkowo

Witajcie! 
W maju zapraszamy Was na gotowanie ze szparagami i truskawkami w roli głównej.
Już niebawem nastanie sezon z całym mnóstwem owoców i warzyw, ale maj oddajmy szparagom i truskawkom, bo równie szybko, jak się pojawiają, równie szybko znikną ze straganów i warzywnych półek. Oto nasze kulinarne inspiracje dla Was:

karto_flana zaprasza na szparagi z salsą jajeczno-pomidorową:



Dla 4 osób:

4 łyżeczki orzeszków piniowych
4 pomidory
8 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem
2 kg białych szparagów
4 jajka
8 łyżek octu balsamicznego (najlepiej biały, ale ja nie miałam i salsa jest dość ciemna)
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru

Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, wystudzić, obrać i drobno posiekać. Orzeszki piniowe wysypać na sucha patelni i uprażyć mieszając przez 4 minuty, przełożyć na talerz i drobno posiekać. Pomidory umyć i drobno posiekać. Cebulki umyć i pokroić na drobne krążki wraz ze szczypiorem.
Ocet wymieszać z solą i pieprzem, dodać olej i wymieszać. Wymieszać z warzywami, orzeszkami i jajkami. Odstawić do lodówki.
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, włożyć do osolonej i posłodzonej wrzącej wody, gotować ok. 10-15 minut. Przełożyć na ogrzany półmisek. Podawać z salsą, ziemniakami i np. sztuką mięsa, sznycelkami, smażoną rybą, czy tez szynką parmeńską lub szwarcwaldzką.

A także sałatkę ze szparagami, rukolą i kozim serem.


Dla 4 osób:
500 g białych szparagów
6 łyżek oliwy z oliwek
200 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
4  łyżki octu balsamicznego
240 g pomidorków koktajlowych
garść rukoli
60 g orzechów laskowych
160 g sera koziego twarogowego

Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na kawałki i długości ok. 4 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szparagi, zalać bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić bez przykrycia niekiedy mieszając ok. 10-12 minut, aż bulion całkowicie wyparuje, zalać octem balsamicznym i odstawić.
Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy posiekać. Ser porwać na kawałki. Lekko wystudzone szparagi wymieszać z sałatą i pomidorami, posypać orzechami i kozim serem.

A na deser marmurkowy torcik z truskawkami



Na forme o srednicy 26 cm:
250 g masła
270 g cukru
4 jajka
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
190 ml śmietany kremówki
275 ml + 2 łyżki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego na 500 ml mleka bez cukru
czerwona galaretka (250 ml)

Masło i 250 g cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z 125 ml mleka do masy maślano- jajecznej.
Ciasto podzielić na połowę, jedną część wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Drugą połowę wymieszać z kakao i 4 łyżkami śmietany. Wyłożyć do formy i lekko zamieszać obie części ciasta. Piec w temperaturze 180°C w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. 45 minut - trzeba sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest płynne - patyczek po włożeniu do ciasta powinien być suchy. Ciasto wystudzić, ściąć wierzchnią warstwę, którą można wykorzystać do czegoś innego.

 

Proszek budyniowy wymieszać z 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami cukru.  Zagotować 150 ml mleka i 150 ml śmietany i ugotować budyń. Wystudzić.  Budyniem posmarować spód torcika.



Nałożyć  obręcz tortową, na budyniu poukładać umyte i przekrojone na połówki truskawki.




Galaretkę wykonać wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Odstawić na 2-3 godziny do stężenia:




Placki z serkiem wiejskim i truskawkami:



Dla 4 osób:
2 jajka
80 g cukru (wzięłam mniej)
200 g serka wiejskiego
150 ml mleka
1 łyżka oleju
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 opkowanie cukru waniliowego
tłuszcz do smażenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno powoli wsypując cukier i cukier waniliowy. Żółtka, olej i mleko wymieszać w misce. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Powoli dodawać do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Dodać serek i ubitą piane z białek. Lekko wymieszać. Smażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

A także koktajl truskawkowo-bananowy.
 Proszę wybierać, albo brać wszystko :)


Na 2 porcje po ok. 250 ml
200 g zsiadłego mleka
220 g truskawek
1 dojrzały banan
1 opakowanie cukru waniliowego.
Truskawki oczyścić, umyć, banana obrać, pokroić na cząstki. W misce blendera umieścić składniki i zmiksować koktajl. Można ozdobić np. talarkami truskawek lub banana.

Wszystkie przepisy pochodzą z kulinarnego bloga karto_flanej. 

U Ani maj i czerwiec to prawdziwe święto szparagów, najsmaczniejsze i najczęściej podawane są  szparagi "z wody", koniecznie białe, obrane i ugotowane tak jak gotuje się kalafiora, polane masełkiem, mniam, pycha!

Ze szparagów można również przygotować pyszną i pożywną zupę krem z grzankami i chrupiącym boczkiem, na którą potrzebne będą:

spory pęczek białych szparagów,
ok. 0,75 l bulionu (ewentualnie może być kostka rosołowa)
sól, suszona pietruszka, lubczyk
dwa plasterki boczku,
ząbek czosnku
dwie kromki chleba

Białe szparagi starannie obieramy i gotujemy w bulionie do miękkości. W czasie gdy szparagi się gotują na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (dosłownie, tak aby patelnia nie była sucha) podsmażamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Kiedy boczek lekko się zrumieni dokładamy posiekany drobniutko czosnek, a następnie pokrojony w kostkę chlebek. To wszystko jeszcze bardzo powoli podsmażamy, tak aby chlebek się lekko zrumienił.

Gdy szparagi są już miękkie całość miksujemy i przyprawiamy do smaku, świetnie pasuje pietruszka i odrobina lubczyku.

wykładamy na talarze i dodajemy podsmażony boczek z czosnkiem i chlebkiem.
Smacznego!


Szparagi świetnie nadają się do zjedzenia na surowo i do kiszenia, podobnie jak ogórki. Zalewę można zrobić identyczną, można też trochę poeksperymentować z dodatkami zmieniając proporcje. Później, zimą kiszone szparagi będą ciekawym urozmaiceniem sałatek lub zimnych bufetów.


A jeżeli nie bardzo wiecie, jak zabrać się za szparagi, które wybrać, gdzie kupić to już wkrótce zapraszamy na krótki poradnik!

U tynki szparagi pojawiają się w najczęściej w najprostszej postaci,czyli lekko podgotowane-by wciąż były chrupiące, polane rozpuszczonym masłem.



A na deser tynka zaprasza Was na ciasto z truskawkami.
To ciasto - to wspomnienie dzieciństwa, pojawiało się zawsze w sezonie letnim, kiedy zbieraliśmy swoje truskawki, w domu wtedy zawsze na wieczór były truskawki ze śmietaną i cukrem, albo makaron/ryż z truskawkami...nie mogło tez zabraknąć tego pysznego ciasta:
W moim domu to ciasto było obowiązkowe i najsmaczniejsze rzecz jasna! I jakie proste! 
Mama najczęściej robiła je albo z truskawkami albo śliwkami!  Tradycji nie zmieniam więc dziś u mnie "a'la biszkopt z truskawkami" z przepisu mojej Mamy :)

6-7 jaj, 
3,5szklanki mąki, 
1,5 szklanki cukru (daję mniej),
 cukier waniliowy, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
3 łyżki śmietany,
 5 łyżek mleka, 
kostka margaryny

...ja ubiłam pianę z białek, osobno utarłam margarynę z cukrem i żółtkami, dodałam resztę składników tj. śmietanę, mleko, mąkę i cukier waniliowy, ubitą pianę...wyłożyłam na blaszkę, powtykałam truskawki...ponieważ ciacho wylałam na dużą tortownicę, a ciasta z powodzeniem starcza na DUŻĄ blachę, resztą ciasta napełniłam foremki od muffinek i do nich dodałam truskawki i rabarbar i posypałam pozostałą od innego ciasta kruszonką i gotowe! 180 st.C pieczemy jakieś 40-50 minut (do suchego patyczka)
Babeczki-muffinki krócej.



Mamy nadzieję, że skorzystacie z naszych propozycji :)

Zespół

1 komentarz:

  1. Jaka różnorodność potraw. Wszystkie wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń